Mijn lijst met blogs

woensdag 16 februari 2011

Een bijzonder ondernemersverhaal..









Hoe het ondernemen voor mij begon


Zondag was ik op TV !
De start van mijn Guitar Academy had de aandacht gegrepen van het programma 'Geluk bestaat'.
Het is een bijzonder verhaal dat weinig mensen nog maar kennen.
Zie TV-fragment: mijn item begint na 28 minuten.
Ik studeerde in 2008 af aan het conservatorium, gaf een feestje en werd op straat gezet. Daar stond ik dan. De studiefinanciering was ten einde, mijn ouders stopte met geld, mijn studieschuld was aanzienlijk, mijn gitaarleerlingen kon ik geen les meer geven.
Een enorme crisis op het eerste oog, maar het liep heel anders. Ik heb gezocht naar een plek om mijn gitaarleerlingen op te vangen en ik kwam zo in een schitterend monumentaal pand terecht.
In 2009 was de Guitar Academy een feit en nu twee jaar later is dit een van de meest dynamische leeromgevingen op het gebied van de gitaar met 4 vestigingen in Amsterdam en Haarlem.
Als ik niet mijn kamer uit was gezet, dan denk ik dat ik nog steeds op de rand van mijn bed gitaarles zat te geven.
De inzichten die ik in het ondernemen heb opgedaan wil ik hier met je delen, omdat het leuk is en inspireert. Ik ben benieuwd naar je mening, dus laat het horen als je soortgelijke ervaringen, inzichten of tegenovergestelde ideeen hebt. Bijna al mijn inzichten kwamen voort uit iets dat fout of anders ging dan het normale. Op dat moment moest ik iets bedenken en werd ik creatief.

Een carriere of ondernemerschap

Ik denk dat er een groot verschil bestaat tussen school-ethiek en ondernemers-ethiek.
De school-ethiek leert je dat je presteert na een goede voorbereiding. Je haalt een goed cijfer als je weinig fouten maakt. Het gaat om de afwijking van de perfectie. Dat is de norm. Het antwoord staat bij voorbaat al vast. Het is machinaal. Iedereen maakte hetzelfde proefwerk. Deze school-ethiek staat haaks op de ondernemers-ethiek.
De ondernemers-ethiek leert je dat je je niet goed kunt voorbereiden en gewoon aan de slag moet gaan. Je weet niet wat je precies te wachten staat. Het zijn niet de fouten die tellen, maar de geslaagde acties, de geniale ingevingen, de daadkracht en flexibiliteit die je tot een goed ondernemer maken. Er is geen vaste norm. De norm kun je omhoog bijstellen, door jezelf bijvoorbeeld te vergelijken met iemand die nog succesvoller is. In feite bepaal je zelf je norm.
Als je het onderwijspad volgt zul je niet snel ondernemer worden. Het begint al vroeg: ,de basisschool'. De basis waarvan? ,,het VWO." Voorbereiding waarvan? Wetenschappelijk Onderwijs. Vervolgens ga je studeren en dan krijg je de titel bachelor of doctorandus (hij die nog doctor moet worden). Het is uitstel van een titel die slechts weggelegd is voor de kleinste minderheid van het land: de hoogleraar.
In je baan zie je hetzelfde principe. Uitstel van beloning. Er wordt je een worst voorgehouden, die men carriere noemt. Dus de meeste mensen volgen deze route. Niet voor niets noemt men dit ook wel de 'ratrace'. Naarmate je harder gaat werken, betaal je meer belasting, neem je een grotere hypotheek, je uitgaven nemen toe, en je gaat nog harder werken. Harder werken voor vrijheid is een illusie. Je doet het omgekeerde: je werkt harder :)
Ik ben heel gelukkig geweest met wat er in 2008 met mij gebeurde. Ik was op dat moment goed bezig: VWO, studie conservatorium, studie wiskunde en mijn ambitie was zeker om door te studeren en te gaan voor een master wiskunde.
Vervolgens stond ik op straat met mijn paar gitaarleerlingen en had ik helemaal niets.
Zo ben ik gestart met de Guitar Academy. Ik had moeite om weer aan mijn wiskunde studie te beginnen. Het had niets meer te maken met wat ik wilde en welk een potentieel ik om me heen zag. Op de Amsterdamse TV-zender AT-5 heb ik vervolgens spontaan aangekondigd dat ik met wiskunde stopte (Zie youtube filmpje, aan het einde). 

Noodzaak creeert actie


Het vergt dus een crisis of noodzaak om als ondernemer te starten. Je zult met je geplande loopbaan moeten stoppen, weg moeten gaan bij je werkgever, je zekerheden opgeven. Daarom doen zo weinigen dit.
Het hoeft ook niet, alleen ben ik geweldig blij dat het mij overkomen is en dat ik nu mag werken aan de mooiste gitaarschool van Nederland:

Blog volgen

Klik rechtsboven op 'volgen' om een update te krijgen van mijn nieuwe stukjes. Ik heb nog meer fantastische inzichten met je te delen de komende tijd !

2 opmerkingen:

  1. Wimmie!
    Als groot Wim den Herder-fan (vooral van zijn garderobe) zal ik dan maar als eerste reageren. Leuk gedaan!! Mijn leven is een grote crisis, dus volgens jouw filosofie belooft dat heel wat voor mijn toekomstig ondernemerschap!
    Handje&knuffeltje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk stukje,

    je wordt wel een beetje pafferig Wim :).

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen